Vad är dataspel?

Många vet vad ett dataspel är, men hur kan dataspel ”definieras”. Här följer några exempel på hur man kan (med mer formella termer) beskriva dataspel.

dataspel

1. Ett dataspel är ett regelbaserat formellt system med ett variabelt och kvantifierbart resultat, där olika resultat tilldelas olika värden, spelaren anstränger sig för att påverka resultatet, spelaren känner sig knuten till resultatet och konsekvenserna av Aktiviteten är valfri och förhandlingsbar.

2. Termen ”dataspel” identifieras ibland med termen videospel eller tv-spel, men egentligen bör det gälla endast när de som spelar använder en dator. Dataspel är ofta mer djupgående och utvecklade än tv-spel eftersom de kan användas både för skojs skull och för att lära sig. Vanligtvis har spelen kategoriserats som: Skjutspel, Kampspel, Strategier, Rollspel eller RPG och ”Massively multiplayer online rollspel” (MMORPG).

3. Spel som spelas på datorer, konsoler eller smartphones.

4. Ett dataspel eller ”PC” -spel är en form av interaktiv multimedia som används för underhållning som spelas på en personlig dator. Dataspel distribuerades förr vanligtvis via standardlagringsenheter som CD-skivor och DVD-skivor och var vanligtvis skrivskyddade. Idag är de flesta spel nedladdningsbara via internet.

5. Spel som kan spelas i datormiljö.

6. Dataspel eller videospel är ett interaktivt digitalt medium som består av flera olika genrer av digitala spel. Spelen varierar mycket från det första dataspelet Pong (introducerades 1974), som i huvudsak var en digital version av tennis med låg trohet. Sedan introduktionen har antalet dataspel multiplicerats snabbt och deras trohet har ökat dramatiskt till den punkt då några av de virtuella miljöerna som modelleras i spel är häpnadsväckande realistiska. Spelgenrer inkluderar första person shooters, äventyrsspel, racingspel, rollspel, pusselspel, strategispel och simuleringsspel samt otaliga hybridkombinationer. Det har gjorts omfattande forskning om de negativa effekterna av spel som beroende, karpaltunnel och som en bidragande faktor till ADD och ADHD. En majoritet av spelen saknar betydande pedagogiskt innehåll.

7. Dataspel eller PC-spel är en form av interaktiv multimedia som används för underhållning som spelas på en persondator.

8. Dataspel är digitala spel som är utvecklade för datorer som exempelvis en persondator. Det reflekterar också över spel som spelas online genom att använda en persondator för att interagera med andra spelspelare på Internet.

9. Spelen ger ofta en komplex, virtuell värld som lär spelare innovativa tankesätt och kan utgöra ett livskraftigt alternativt utbildningsinsats.

10. Ett dataspel kan också beskrivas som ett ”softwaresystem som involverar interaktion med ett användargränssnitt för att generera visuell feedback på en dator eller en videoenhet och använda många element, som roligt, spel, vinnare/förlorare och tävling”.